czwartek, 24 sierpnia 2017

Sos pomidorowy słodko-kwaśny

Sezon na przetwory trwa. U mnie jak co roku, nie może zabraknąć takiego pysznego sosu, idealnego do kanapek, pizzy czy placków ziemniaczanych. Oryginalny w smaku, za każdym razem wychodzi inaczej dzięki użytym przyprawom.




 Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 ząbków czosnku
  • chili (na czubek łyżeczki)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka pieprzu naturalnego
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka. Wymieszać z pomidorami, posolić i gotować na małym ogniu 1 godzinę.
  3. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i paprykę oraz pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Gotować ok. 30 min.
  4. Na koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Zagotować, gorący nakładać do słoików i odwracać do góry dnem.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...