piątek, 18 sierpnia 2017

Ciasto biszkoptowe z malinami i bitą śmietaną

Lubicie letnie ciasta z owocami, bitą śmietaną i galaretką? To dziś zapraszam na właśnie takie pyszne lekkie ciasto z malinami. To wersja ciasta z truskawkami i bitą śmietaną, które pojawiło się już u mnie na blogu. W sam raz do weekendowej kawki. Pychotka


Składniki:
  •     6 jajek większych
  •     1,5 szklanki mąki tortowej
  •     3/4 szklanki cukru
  •     1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •     szczypta soli
  •     1 litr śmietany 30%
  •     3 łyżki cukru pudru
  •     6 łyżeczek żelatyny
  •     1 kg malin najlepiej jesiennych, które tak się nie rozpadają
  •     2 galaretki czerwone

Rady:
  •     Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
  •     Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem

Sposób wykonania:
  1. Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek.
  2. Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i zostawiam aż "urosną".
  3. Białka ubijam w misce ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej). Po czym po trochu dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam.
  4. Następnie do ubitej piany, dodaję po trochu żółtka z proszkiem i dalej ubijam.
  5. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką.
  6. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części.
  7. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody.
  8. 3 łyżeczki żelatyny zalewam niewielką ilością zimnej wody, czekam aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali przez ok. 30 sekund (trzeba patrzeć przez szybkę żeby nie wykipiała). Potem czekam aż wystygnie ale żeby była nadal płynna.
  9. 0,5 litra śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję połowę malin (resztę zostawiam na wierzch ciasta). Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu.
  10. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania malin. Wykładam na ciasto. Układam maliny.
  11. Tężejącą galaretką polewam ciasto.
  12. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

2 komentarze:

  1. Biszkoptowe z owocami to najlepsze ciasta na lato! Z malinkami cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...