Składniki:
- 6 jaj
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 600g obranej cukinii
Sposób przygotowania:
- Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Nadmiar soku odcedzić przez sitko.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Stopniowo dodawać olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem.
- Dodać cukinię i wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni C do suchego patyczka.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb
Podoba mi się.Jest podobne do marchewkowego ale teraz cukiniowy wysyp. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńna jaką dokładnie blaszkę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńJa robię w takiej około 20x30cm
UsuńCiekawe ciacho :) do tej pory dodawałam cukinię do czekoladowego ciasta, ale ta wersja jest też bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńSuper przepis,ciasto dziś robiłam,wyszło idealnie i jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńSuper. Właśnie upiekłam 😄
OdpowiedzUsuńTen przepis jest genialny, tak miękkiego i wilgotnego ciasta jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuń