Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 dag drożdży
- pół kostki margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/4 kostki margaryny
Sposób wykonania:
- Ciepłe mleko połączyć z drożdżami i 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki.Ostawić na 15 min.
- Margarynę rozpuścić i ostudzić.
- Mąkę, cukier, rozczyn i roztrzepane jajka połączyć i wyrobić ciasto. Zostawić na 30 min.
- Wyrobić ciasto jeszcze raz, wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na 15min.
- W tym czasie wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto.
- Piec w temp. 180 st. C przez około 60 min. aż do zarumienienia ciasta.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Świetny przepis! Na pewno z niego skorzystam :-). Uważam, że wyroby cukiernicze powinny być tez odpowiednio przewożone, jeśli na przykład są sprzedawane na większą skalę, mówi o tym zresztą artykuł: https://podpowiadamy.pl/jak-przewozic-pieczywo-oraz-wyroby-cukiernicze/ . Wiele zależy od transportu, odpowiednich pojemników i samochodów. A Twoje ciasto to prawdziwe dzieło cukiernictwa.
OdpowiedzUsuńWitam:)jestem laikiem w dziedzinie pieczenia��a dziś mam ochotę na ciasto drożdzowe��prosze mi powiedzieć czy do tego ciasta mogę dodać rodzynek?i jakie są wymiary blachy do pieczenia na tą ilość składników��pozdrawiam
Usuńtutaj użyłam małej blachy, gdzieś 20x25cm. Rodzynki oczywiście można dodać, radziłabym jednak je trochę opruszyć mąką, tak na wszelki wypadek:)
Usuń