Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka śmietany
- 4 żółtka
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg mięsa gotowanego
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- śmietana
- 200g grzybów lub pieczarek
- olej
Sposób przygotowania:
- 3/4 mąki posiekać z margaryną.
- Dodać drożdże wymieszane z cukrem, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto (reszta mąki będzie potrzebna do podsypania przy gnieceniu i rozwałkowaniu ciasta).
- Cebulę poddusić na maśle.
- Grzyby lub pieczarki poddusić na oleju.
- Przepuścić przez maszynkę cebulę, mięso i grzyby.
- Dodać sól, pieprz, śmietanę (kilka łyżek aby mięso nie rozpadało się podczas pieczenia).
- Ciasto podzielić na 4 części, tak samo i farsz.
- Z jednej części ciasta zrobić wałek, lekko rozwałkować i ułożyć pasek farszu. Zawinąć rulon i kroić na paszteciki.
- Białko roztrzepać, posmarować paszteciki i posypać makiem.
- Piec około 20min. w temp. 180 stopni C do zarumienienia ciasta.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Już czekam na święta by je spróbować :)
OdpowiedzUsuń