Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
- 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 0,5 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
- kostka masła
- szklanka cukru
- spirytus
- 0,5 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej piany. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 25 min. w temperaturze 180 st. C. Wystudzić.
- Jabłka obrać, pokroić na cząstki, usmażyć, odparować , wsypać cukier. Na końcu dodać galaretki. Ostudzić.
- Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
- Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa
Dziekuje za ten przepis. Jest duzo tego typu ciast ale nie moglam znalezc tego tradycyjnego. Pamietam takze wersje z masa orzechowa.
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto niebo.
UsuńChyba jest błąd w recepturze biszkoptu bo nie chce mi się wierzyć ze jest na samych bialkach
OdpowiedzUsuńA gdzie żółtka?!
OdpowiedzUsuń