wtorek, 28 listopada 2017

Szarlotka królewska Krysi

Ciasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka



Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
Jabłka:
  • 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • spirytus
Polewa:
  • 0,5 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej piany. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 25 min. w temperaturze 180 st. C. Wystudzić.
  2. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, usmażyć, odparować , wsypać cukier. Na końcu dodać galaretki. Ostudzić.
  3. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  4. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki


zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Dziekuje za ten przepis. Jest duzo tego typu ciast ale nie moglam znalezc tego tradycyjnego. Pamietam takze wersje z masa orzechowa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...