Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 margaryna
- 1 proszek do pieczenia
- 2 szklanki wody
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- bita śmietana
- owoce
- powidła, wykorzystałam powidła śliwkowe z rumem firmy ORZECH
Sposób wykonania:
- Margarynę rozpuścić i wystudzić.
- Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z cukrem mąką, proszkiem do pieczenia, wodą i margaryną. Zmiksować.
- Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
- Za pierwszym razem posmarować gofrownicę olejem. Smażyć gofry i wykładać na metalową kratkę do ostudzenia.
Mi gofry nigdy nie wychodzą :( próbowałam je robić w kilku różnych gofrownicach i nic :/
OdpowiedzUsuńA co z żółtkami
OdpowiedzUsuńŻółtka oddzielić od białek i wymieszać z cukrem mąką, proszkiem do pieczenia, wodą i margaryną.
Usuń