czwartek, 7 grudnia 2017

Łatwy makowiec na cieście ucieranym

W moim rodzinnym domu na każde święta nie może zabraknąć makowca, taka już tradycja. Jednak zwykły makowiec jak dotąd zawsze zostawał po świętach. Było tak dopóki nie trafiliśmy na przepis na makowiec w cieście ucieranym. Ten zawsze znika ze stołu, po prostu nie można mu się oprzeć. Co prawda w przepisie jest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie lub jak kto woli dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto ucierane.  Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka


Składniki:
Biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:
  1. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, śmietanę, cukier, dodajemy jajka, żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto. 
  2. Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. 
  4. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. 
  5. Odłożone ciasto układamy łyżką na masie makowej. 
  6. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.
 

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


zBLOGowani.pl

7 komentarzy:

  1. Zaciekawił mnie ten przepis.Nigdy nie robiłam takiego makowca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zaciekawil mnie ten przepis.A na jakiej wielkosci blaszke jest ta porcja ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ponawiam pytanie na jakiej wielkości blaszke jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  4. Na jaką blaszkę jest ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę napisać, na jaką blaszkę jest ten makowiec, jakie wymiary?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to nie jest biszkopt, a ciasto ucierane.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam z połowy porcji w tortownicy 26 cm. Musiałam w trakcie pieczenia przykryć folia aluminiowa bo za szybko zaczęło się rumienic. Wyszło dokładnie, jak na zdjęciu. Ciasto nie robi się suche, jak typowe ciasto ucierane. To pewnie zasługa kaszy manny. Można śmiało spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...