Składniki:
Ciasto:
- 0,5 margaryny
- 0,75 szklanki cukru
- 7 łyżek wody
- 2 łyżki kakao
- 0,5 cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 kg sera białego
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- zapach cytrynowy
- 3 jajka
Sposób wykonania:
- Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy zagotować i ostudzić do lekko ciepłego.
- Dodać żółtka i wymieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać co ciasta.
- Białka ubić na sztywno i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić a drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ser i margarynę przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, dodać budyń, kilka kropel zapachu cytrynowego i żółtka. Wyrobić ser.
- Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z serem.
- Ser wyłożyć na ciasto.
- Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach.
- Piec 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
też ostatnio piekłam ten sernik; pyszny jest
OdpowiedzUsuńMam ochotę upiec ten sernik :) Na jakiej blaszce pani to piekła? Pytam, bo ciasta wydaje się dużo (2,5 szkl. mąki) a twarogu stosunkowo niewiele, tylko pół kilograma.
OdpowiedzUsuńTo przepis na małą blachę taką 25 x 25cm. Aż sprawdzałam czy się nie pomyliłam przepisując przepis:) Tak mam w swoim przepisie. Proszę mąkę dodawać stopniowo aż ciasto będzie bardzo gęste. Można też dać ilość ciasta z przepisu a sera podwójną porcję i wtedy zrobić na dużej blaszce.
UsuńProszę podać wymiary blachy.
OdpowiedzUsuńCoś poszło nie tak. Ciasto za bardzo się kleiło i nie mogłam zetrzeć. A było w zamrażarce. Co mogło być powodem?
OdpowiedzUsuńMiałam ten sam problem. Dlatego całość ciasta wyłożyłam na spód. Niestety przepis mi nie przypadł.
UsuńSkładniki na ciasto gotować? aż się boję tego przepisu
OdpowiedzUsuń