piątek, 23 marca 2018

Sernik królewski na ciemnym cieście

Sernik królewski to klasyka, która często pojawia się u mnie na świątecznym stole. Jakoś nie wyobrażam sobie Świat Wielkiej Nocy bez sernika. Pychotka


Składniki:
Ciasto:
  • 0,5 margaryny
  • 0,75 szklanki cukru
  • 7 łyżek wody
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
Ser:
  • 0,5 kg sera białego
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • zapach cytrynowy
  • 3 jajka

Sposób wykonania:
  1. Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy zagotować i ostudzić do lekko ciepłego.
  2. Dodać żółtka i wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać co ciasta. 
  4. Białka ubić na sztywno i zagnieść ciasto. 
  5. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić a drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Ser i margarynę przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, dodać budyń, kilka kropel zapachu cytrynowego i żółtka. Wyrobić ser. 
  7. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z serem.
  8. Ser wyłożyć na ciasto. 
  9. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach.
  10. Piec 45 minut w temperaturze 180 st. C.


Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki
A może masz ochotę na inny sernik?
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami
Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi
Sernik gotowany siostry Anastazji
Sernik gotowany siostry Anastazji
Sernik na jogurtach grckich
Sernik na jogurtach greckich
Serowe cappucino bez pieczenia
Serowe cappucino bez pieczenia
Sernik gotowany na cieście miodowym
Sernik gotowany na cieście miodowym

7 komentarzy:

  1. też ostatnio piekłam ten sernik; pyszny jest

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę upiec ten sernik :) Na jakiej blaszce pani to piekła? Pytam, bo ciasta wydaje się dużo (2,5 szkl. mąki) a twarogu stosunkowo niewiele, tylko pół kilograma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis na małą blachę taką 25 x 25cm. Aż sprawdzałam czy się nie pomyliłam przepisując przepis:) Tak mam w swoim przepisie. Proszę mąkę dodawać stopniowo aż ciasto będzie bardzo gęste. Można też dać ilość ciasta z przepisu a sera podwójną porcję i wtedy zrobić na dużej blaszce.

      Usuń
  3. Proszę podać wymiary blachy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś poszło nie tak. Ciasto za bardzo się kleiło i nie mogłam zetrzeć. A było w zamrażarce. Co mogło być powodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam ten sam problem. Dlatego całość ciasta wyłożyłam na spód. Niestety przepis mi nie przypadł.

      Usuń
  5. Składniki na ciasto gotować? aż się boję tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...