sobota, 19 marca 2016

Kora orzechowa

Kora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Pychotka



Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3):

Ciasto:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 40 dag masła
Ponadto:
  • ok. 3 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  


Sposób przygotowania:
  1. Białka ubić na sztywną panię ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na dużych prostokątnych blaszkach. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C.
  2. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą lub mlekiem) zagotować. Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody (albo mleka) i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części.
  3. Kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić.
  4. Pierwszy placek lekko nasączyć kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie.
  5. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...