Kora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Pychotka
Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3):
Ciasto:
Ciasto:
- 8 białek
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
- 10 dag rodzynków
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 2 puszki brzoskwiń
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 3/4 szklanki wody
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 40 dag masła
Ponadto:
- ok. 3 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywną panię ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na dużych prostokątnych blaszkach. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C.
- Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą lub mlekiem) zagotować. Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody (albo mleka) i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części.
- Kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić.
- Pierwszy placek lekko nasączyć kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie.
- Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz