sobota, 19 marca 2016

Kora orzechowa

Kora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Pychotka



Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3):

Ciasto:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 40 dag masła
Ponadto:
  • ok. 3 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  


Sposób przygotowania:
  1. Białka ubić na sztywną panię ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na dużych prostokątnych blaszkach. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C.
  2. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą lub mlekiem) zagotować. Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody (albo mleka) i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części.
  3. Kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić.
  4. Pierwszy placek lekko nasączyć kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie.
  5. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...