Składniki:
- 2 tzw. półbagietki albo 1 długa cienka bagietka
- 50 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 serki typu almette do smarowania (ja użyłam o smaku naturalnym)
- 2 czubate łyżki osączonego groszku konserwowego
- 2 czubate łyżki osączonej kukurydzy konserwowej
- 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki
- 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki marynowanej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Bułki powinny być już nie chrupiące. Długą bagietkę trzeba pokroić na krótsze 2-3 kawałki. Cienkim nożem do filetowania wydłubać ze środka większość miąższu pozostawiając prawie samą skórkę dookoła.
- Żelatynę namoczyć w zimnym mleku a kiedy napęcznieje zacząć ją podgrzewać aż zupełnie się rozpuści, ale nie wolno doprowadzić do wrzenia.
- Do miski przełożyć serek, groszek, kukurydzę, paprykę, szynkę i natkę pietruszki. Na koniec wlać przestudzoną, rozpuszczoną w mleku żelatynę i ponownie wymieszać.
- Napełnić farszem bagietki. Schłodzone w lodówce, kroić w grube plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz