piątek, 6 maja 2016

Rożki półfrancuskie z jabłkiem

Chyba najprostsze ciastka na świecie. A do tego przepyszne więc znikają w oka mgnieniu. Spróbujcie koniecznie. Pychotka




Składniki: 
  • 25dag sera białego 
  • 25 dag mąki pszennej 
  • 25 dag margaryny
  • szczypta soli 
  • cukier waniliowy
    3-4 jabłka

Sposób przygotowania:
  1. Ser zmielić posiekać z mąką i tłuszczem, dodać cukier waniliowy, zagnieść ciasto. 
  2. Wstawić ciasto na 15-20 minut do lodówki. 
  3. Ciasto rozwałkować na pół centymetra pokroić na 5 centymetrowe kwadraty, na środku położyć grubzy plater obranego jabłka, złączyć po przekątnej rogi ciasta i dobrze skleić. 
  4. Piec w temperaturze 180 st.C na rumiano. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

3 komentarze:

  1. Czy można użyć truskawek zamiast jabłek? Przepis już wykorzystałam z jabłkiem i był bardzo pyszny, dziś jednak chciałbym wykorzystać truskawki bo się marnują. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba bym nie ryzykowała. Truskawki rozciapią się a ciasto odmięknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. I też nie ryzykowałam dałam dla męża truskawki z cukrem a dziś robię z jabłkiem ;-D. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...