poniedziałek, 2 maja 2016

Skrzydelka kurczaka w marchewce

Skrzydełka kurczaka w marchewce to świetna odmiana dla tradycyjnie pieczonego drobiu. Polecam zarówno na niedzielny obiad jak i na wielkie przyjęcia. Pychotka




Składniki:
  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 kg marchewki
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub z kostki
  • 2 duże pory 
Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka umyć, osuszyć, obsmażyć na połowie margaryny na złoty kolor, opruszyć przyprawami, wyjąć na półmisek.
  2. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na talarki. Pozostałą margarynę rozgrzać w tym amym rondlu, wrzucić marchewkę, smażyć 10min. Pory oczyścić odciąć zielone liście, białe części pokroić na talarki, dodać do marchewki pod koniec duszenia.
  3. Skrzydełka ułożyć na jarzynach, dusić jeszcze 30 min. aż marchewki i mięso będą miękkie. W miarę potrzeby podlewać bulionem. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...