poniedziałek, 2 maja 2016

Skrzydelka kurczaka w marchewce

Skrzydełka kurczaka w marchewce to świetna odmiana dla tradycyjnie pieczonego drobiu. Polecam zarówno na niedzielny obiad jak i na wielkie przyjęcia. Pychotka




Składniki:
  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 kg marchewki
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub z kostki
  • 2 duże pory 
Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka umyć, osuszyć, obsmażyć na połowie margaryny na złoty kolor, opruszyć przyprawami, wyjąć na półmisek.
  2. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na talarki. Pozostałą margarynę rozgrzać w tym amym rondlu, wrzucić marchewkę, smażyć 10min. Pory oczyścić odciąć zielone liście, białe części pokroić na talarki, dodać do marchewki pod koniec duszenia.
  3. Skrzydełka ułożyć na jarzynach, dusić jeszcze 30 min. aż marchewki i mięso będą miękkie. W miarę potrzeby podlewać bulionem. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...