piątek, 20 maja 2016

Szarlotka z różową pianką

Kto nie lubi domu pachnącego pieczoną szarlotką? To dla mnie zapach dzieciństwa, do którego z chęcią powracam. Zapraszam na pyszną szarlotkę z różową pianką. Idealna na co dzień i od święta.




Składniki (na dużą blachę 25 na 36 cm):
  • 0,6 kg mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 0,5 łyżki smalcu
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypania jabłek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel różowy 
Sposób wykonania:
  1. Z mąki, żółtek, margaryny, smalcu, cukru pudru i cukru waniliowego na stolnicy zagniatamy ciasto. Połowę ciasta wkładamy do zamrażalnika.
  2. Resztę ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście. Posypujemy 2 łyżkami cukru i odrobiną cynamonu.
  4. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo 3/4 szklanki cukru i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy kisiel i mieszamy do połączenia składników, aż piana będzie jednolicie różowa. Wykładamy równo na jabłkach.
  5. Drugą połowę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tartce o grubych oczkach na ciasto.
  6. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. C do lekkiego zarumienienia ciasta.
  7. Po wystudzeniu  można posypać cukrem pudrem.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 


A może Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych pieczątek do ciastek, 2. duża łyżka cedzak, 3. forma na misiowe żelki, 4.genialne czyściki z włókna szklanego, 5. krajalnica do spirali z ziemniaków i mamy przekąski niczym z wakacyjnego kurortu:), 6. miska na przekąski i nareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek, 8. zabawny zaparzacz do herbaty, 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków, 10. temperówka do warzyw, 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek



3 komentarze:

  1. Ubóstwiam szarlotki :) Cudna Ci wyszła!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna szarlotka.Wkrótce wypróbuję;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...