Składniki:
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 5 dag margaryny
- 3 łyżki oleju
- 1 kg cebuli
Sposób przygotowania:
- W 0,5 szklanki ciepłego mleka rozkruszyć drożdże dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
- Rozpuścić margarynę i dodać pozostałe mleko.
- Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko z margaryną, sól oraz jajko roztrzepane za pomocą widelca (zostawić ok. 1 łyżkę jajka do posmarowania ciasta).Ciasto zagnieść jak na makaron, w razie potrzeby dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.
- W tym czasie przygotować cebulę. Obraną kroimy w piórka, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy już ciasto podwoi swą objętość formujemy owalne placki. Smarujemy jajkiem a następnie nakładamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę.
- Cebularze układamy na blaszce posmarowanej olejem (ja wyłożonej papierem do pieczenia). Odstawiamy na chwilę aby podrosły (ok. 10 min.). Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż cebularze się zarumienią w temp. 200 st. C (ok. 30 min.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz