Pyszny chlebek bananowy czyli babka o intensywnym smaku bananów. Nie za sucha, idealna do popołudniowej kawy a i dzieciom będzie smakować. Najlepsza gdy użyjemy przedojrzałych bananów. Przepis od kuzynki. Pychotka
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki kefiru (u mnie jogurtu naturalnego)
- 1 łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2-3 średnie, bardzo dojrzałe banany
Sposób przygotowania:
- Miksujemy jajka z cukrem.
- Na końcu dodajemy rozdrobnione banany (widelcem, mikserem - jak chcemy).
- Mieszamy dokładnie, wylewamy do foremki.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku, ok 45 min (do suchego patyczka).
- Upieczony, po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, ewentualnie polukrować itp. - co kto woli.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój
profil fb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz