sobota, 13 lutego 2016

Chlebek bananowy

Pyszny chlebek bananowy czyli babka o intensywnym smaku bananów. Nie za sucha, idealna do popołudniowej kawy a i dzieciom będzie smakować. Najlepsza gdy użyjemy przedojrzałych bananów. Przepis od kuzynki. Pychotka


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki kefiru (u mnie jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli 
  • 2-3 średnie, bardzo dojrzałe banany 
Sposób przygotowania:
  1. Miksujemy jajka z cukrem.
  2. Na końcu dodajemy rozdrobnione banany (widelcem, mikserem - jak chcemy).
  3. Mieszamy dokładnie, wylewamy do foremki.
  4. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku, ok 45 min (do suchego patyczka).
  5. Upieczony, po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, ewentualnie polukrować itp. - co kto woli. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...