czwartek, 18 lutego 2016

Snikers

Ciasto Snikers znane jest w mojej rodzinie od przeszło kilkunastu lat. Słodkie, ale i przepyszne. Nie można się oprzeć. Blaty ciasta miodowego przełożone masą budyniową i mlekiem skondensowanym. Na wierzchu warstwa upieczonych orzechów. Najlepsze 2-3 dniach. Pychotka







Składniki ciasta:

  • 60 dag mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 op. cukru waniliowego

Składniki na polewę orzechową:
  • 12 dag margaryny 
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Składniki na masę budyniową:
  • opakowanie budyniu smietankowego
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag masła

Dodatkowo:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesiać przez sito na stolnicę. Posiekać z margaryną.
  2. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
  3. Trzy formy 20x30 cm wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec jak pozostałe (ok 20 min w 180 st. C).
  4.  Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo budyń.
  5. Układać warstwami: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - mleko skondensowane - ciasto miodowe z polewą orzechową.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 


5 komentarzy:

  1. A gdzie dajemy mleko skondensowane?

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast jednej warstwy budyniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli wlewamy mleko skondensowane prosto z puszki na blat ciasta?

      Usuń
    2. TAK, ale jeżeli ma Pani mleko skondensowane w postaci kajmaku (są takie i takie w sklepach). Bo jeżeli w formie mleka to trzeba gotować nieotwartą puszkę mleka przez 3 godziny w garnku z wodą. A piszę bo już jedna osoba mnie pytała myśląc że wylewamy takie rzadkie mleko wprost na ciasto nie gotując go

      Usuń
    3. Dziękuję że pani zprecyzowala że muszę ją gotować bo z moim talentem wolałabym prosto z puszki nie gotując...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...