Składniki ciasta:
- 60 dag mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 20 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 op. cukru waniliowego
Składniki na polewę orzechową:
- 12 dag margaryny
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
Składniki na masę budyniową:
- opakowanie budyniu smietankowego
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 10 dag masła
Dodatkowo:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesiać przez sito na stolnicę. Posiekać z margaryną.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
- Trzy formy 20x30 cm wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec jak pozostałe (ok 20 min w 180 st. C).
- Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo budyń.
- Układać warstwami: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - mleko skondensowane - ciasto miodowe z polewą orzechową.
A gdzie dajemy mleko skondensowane?
OdpowiedzUsuńzamiast jednej warstwy budyniu
OdpowiedzUsuńCzyli wlewamy mleko skondensowane prosto z puszki na blat ciasta?
UsuńTAK, ale jeżeli ma Pani mleko skondensowane w postaci kajmaku (są takie i takie w sklepach). Bo jeżeli w formie mleka to trzeba gotować nieotwartą puszkę mleka przez 3 godziny w garnku z wodą. A piszę bo już jedna osoba mnie pytała myśląc że wylewamy takie rzadkie mleko wprost na ciasto nie gotując go
UsuńDziękuję że pani zprecyzowala że muszę ją gotować bo z moim talentem wolałabym prosto z puszki nie gotując...
Usuń