wtorek, 23 lutego 2016

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym robię bardzo często na kolację chociaż mogą zastąpić i obiad. Najlepsze z keczupem, sosem czosnkowym lub jako dodatek to barszczyku. Te, które nie zjemy mrożę a po rozmrożeniu odgrzewam w mikrofalówce. Pychotka




Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • 2 jajka
  • 8 parówek
  • mak, majeranek itp. do posypania ciasta

Sposób wykonania:
  1. Mleko podgrzać i dodać drożdże, cukier i część mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko roztrzepane na pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić.
  3. Ciasto podzielić na 16 części (kulę ciasta dzielę na 4 potem na 8 a ostatecznie na 16 części). Zrobić długi pasek z ciasta, rozwałkować go i owinąć wokół parówki (przekrojonej na pół wzdłuż).
  4. Parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub majerankiem.
  5. Pieczemy w 180 st. C ok. 25 min. na złoty kolor.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...