Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 8 parówek
- mak, majeranek itp. do posypania ciasta
Sposób wykonania:
- Mleko podgrzać i dodać drożdże, cukier i część mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko roztrzepane na pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić.
- Ciasto podzielić na 16 części (kulę ciasta dzielę na 4 potem na 8 a ostatecznie na 16 części). Zrobić długi pasek z ciasta, rozwałkować go i owinąć wokół parówki (przekrojonej na pół wzdłuż).
- Parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub majerankiem.
- Pieczemy w 180 st. C ok. 25 min. na złoty kolor.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb
Bardzo smakowite. Mniam ...
OdpowiedzUsuń