środa, 30 sierpnia 2017

Najlepsze drożdżówki z jabłkami HIT

Te drożdżówki od kiedy pojawiły się u mnie w domu robię je bardzo często i zawsze znikają w kilka chwil. Są po prostu rewelacyjne. To idealne śniadanie do szkoły dla naszych pociech lub pyszna kolacja dla dzieci i dorosłych. Pychotka



Składniki:
Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 70g cukru
  • 80g masła
  • 30g świeżych drożdży
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
  1. Masło rozpuszczamy, wlewamy mleko. Gdy ostygną, rozpuszczamy w nich drożdże. Mieszankę przelewamy do mąki z cukrem i szczyptą soli i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia mniej więcej na 2 godziny.
  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości na niewielkim ogniu. Przekładamy do sitka aby odciekł nadmiar soku i tak odstawiamy do wystudzenia.
  3. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy na 1/3 długości tworząc grzebień. Nakładamy nadzienie na środku (jeżeli dalej jest zbyt wodniste dosypujemy kaszy manny). Przekładamy lewą nieponacinaną stroną a potem prawą stroną z grzebieniem. Sklejamy brzegi a grzebień podwijamy pod spód.
  4. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  5. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...