Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g drożdży
1 jajko
1,5 szklanki mleka
4 łyżki oleju roslinnego
1 duzy zabek czosnku
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
300 g ricotty
300 g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Robimy zaczyn z połowy szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży i ostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju mieszamy i odstawiamy.
- Przesiewamy mąkę do miski dodajemy sól i mieszamy, robimy dołek dodajemy jajko, oliwę z czosnkiem, zaczyn z drożdży i ciepłe mleko, wszystko mieszamy, potem zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy ponownie do miski, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrastania.
- Do patelni z niewielka ilością oliwy z oliwek przekładamy posiekaną cebulkę i czosnek, dusimy chwilę pod przykryciem potem dodajemy rozmrożony szpinak,przyprawiamy do smaku i ponownie dusimy pod przykryciem ok. 20 min. i studzimy.
- Do szpinaku dodajemy teraz ricottę i bułkę tartą, ponownie przyprawiamy całość do smaku.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę wałkujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zawijamy w roladę.
- Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy jej końce (powstanie rodzaj wieńca), potem nacinamy ostrym nożem jego brzeg.
- Całość odstawiamy do ponownego wyrastania na 1/2 godz.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz