wtorek, 21 marca 2017

Drożdżowy wieniec ze szpinakiem

Czy lubicie szpinak tak jak ja? Jeżeli tak to mam dla Was kolejny przepis na danie z tymi pysznymi zielonymi listkami. Pychotka




Składniki:
Ciasto:

500 g mąki pszennej
25 g drożdży
1 jajko
1,5 szklanki mleka
4 łyżki oleju roslinnego
1 duzy zabek czosnku
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Farsz:
300 g ricotty
300 g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:
  1. Robimy zaczyn z połowy szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży i ostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju mieszamy i odstawiamy.
  2. Przesiewamy mąkę do miski dodajemy sól i mieszamy, robimy dołek dodajemy jajko, oliwę z czosnkiem, zaczyn z drożdży i ciepłe mleko, wszystko mieszamy, potem zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy ponownie do miski, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrastania.
  3. Do patelni z niewielka ilością oliwy z oliwek przekładamy posiekaną cebulkę i czosnek, dusimy chwilę pod przykryciem potem dodajemy rozmrożony szpinak,przyprawiamy do smaku i ponownie dusimy pod przykryciem ok. 20 min. i studzimy.
  4. Do szpinaku dodajemy teraz ricottę i bułkę tartą, ponownie przyprawiamy całość do smaku.
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę wałkujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zawijamy w roladę.
  6. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy jej końce (powstanie rodzaj wieńca), potem nacinamy ostrym nożem jego brzeg.
  7. Całość odstawiamy do ponownego wyrastania na 1/2 godz.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 min.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...