Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 2 budynie czekoladowe
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
- 660 ml śmietany kremówki 30%
- 4 serki bananowe (po 150 g każdy)
- 3-4 łyżki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 7 bananów
Sposób wykonania:
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, po czym dodajemy cukier.
- Następnie, pojedynczo, wrzucamy żółtka ciągle miksując.
- W osobnej miseczce mieszamy sypkie składniki. Przesiewamy je do masy, mieszając delikatnie łyżką.
- Tak przygotowaną masę wykładamy na dużą blachę (37 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.
- Gdy biszkopt ostygnie, ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół. Dolny blat posłuży nam za podstawę naszego ciasta, górny blat kruszymy w rękach.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli serki i cukier.
- W około 1/3 szklanki zimnej wody mieszamy żelatynę i zostawiamy do napęcznienia, po tym czasie rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy, by ostygła po czym wąskim strumieniem wlewamy ją do naszej śmietanowej masy, ciągle miksując.
- Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę.
- Na czekoladowym biszkopcie układamy plasterki bananów, następnie wykładamy masę i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.
- Ciasto wkładamy do lodówki na około 3-4h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz