piątek, 17 marca 2017

Kopiec kreta w wersji rodzinnej

Zapraszam dzisiaj na bardzo popularne swego czasu ciasto kopiec kreta ale w wersji rodzinnej czyli na dużą blachę. W sam raz na większe i mniejsze uroczystości, podzielne i po prostu pyszne ciasto. Pychotka

Składniki:
Biszkopt:
  •     5 jajek
  •     szklanka cukru
  •     2 budynie czekoladowe
  •     1 łyżeczka kakao
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     3/4 szklanki mąki tortowej
  •     3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:
  •     660 ml śmietany kremówki 30%
  •     4 serki bananowe (po 150 g każdy)
  •     3-4 łyżki cukru
  •     5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
  •     tabliczka mlecznej czekolady
  •     7 bananów

Sposób wykonania:
  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, po czym dodajemy cukier.
  2. Następnie, pojedynczo, wrzucamy żółtka ciągle miksując. 
  3. W osobnej miseczce mieszamy sypkie składniki. Przesiewamy je do masy, mieszając delikatnie łyżką. 
  4. Tak przygotowaną masę wykładamy na dużą blachę (37 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.
  5. Gdy biszkopt ostygnie, ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół. Dolny blat posłuży nam za podstawę naszego ciasta, górny blat kruszymy w rękach.
  6. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli serki i cukier. 
  7. W około 1/3 szklanki zimnej wody mieszamy żelatynę i zostawiamy do napęcznienia, po tym czasie rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy, by ostygła po czym wąskim strumieniem wlewamy ją do naszej śmietanowej masy, ciągle miksując. 
  8. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę.
  9. Na czekoladowym biszkopcie układamy plasterki bananów, następnie wykładamy masę i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem. 
  10. Ciasto wkładamy do lodówki na około 3-4h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...