czwartek, 9 marca 2017

Ciasto kawowo-biszkoptowe

 Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto cappucino. Idealne do niedzielnej kawki lub herbatki. Pychotka



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy:
  • 500 g serka waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
Poncz:
  • 7 łyżek cappuccino
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:
  1. Białka ubić na sztywna pianę, do ubitych dodawać powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 30-40 minut. 
  2. Poncz: kawę i cappuccino zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej i dodać do kawy. Wystudzić.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy na chwileczkę do lodówki, żeby zgęstniało.
  4. Przełożenie ciasta: biszkopt - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - starta czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...