Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g serka waniliowego
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 opakowania mleka w proszku
- 2 łyżki żelatyny
- 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
- 7 łyżek cappuccino
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywna pianę, do ubitych dodawać powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.
- Poncz: kawę i cappuccino zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej i dodać do kawy. Wystudzić.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy na chwileczkę do lodówki, żeby zgęstniało.
- Przełożenie ciasta: biszkopt - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - starta czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz