piątek, 24 marca 2017

Jabłkowa krówka bez pieczenia

Zbliża się weekend. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka


Składniki (na formę ok 20x30 cm):
  • herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki)
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 1/3 szklanka cukru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • parę kostek czekolady

Sposób wykonania:
  1. Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
  2. Żelatynę zalać zimną wodą (1/3 szklanki), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (około pół minuty w mikrofali nie dopuszczając do kipienia).
  3. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix, 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować.
  4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników.
  5. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, odłożona bita śmietana, ewentualnie starta czekolada.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...