Składniki (na formę ok 20x30 cm):
- herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki)
- 1 puszka masy krówkowej
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
- 1/3 szklanka cukru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- parę kostek czekolady
Sposób wykonania:
- Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
- Żelatynę zalać zimną wodą (1/3 szklanki), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (około pół minuty w mikrofali nie dopuszczając do kipienia).
- Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix, 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować.
- Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników.
- Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, odłożona bita śmietana, ewentualnie starta czekolada.
Znakomite połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńSuper polecam
OdpowiedzUsuń