Składniki:
- 1,2kg jogurtu greckiego
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 budynie waniliowe
- 1 szklanka oleju
- 200 g herbatników kakaowych
Sposób wykonania:
- Żółtka oddzielić od białek, wsypać 1 szklankę cukru i cukier waniliowy i utrzeć na puszystą masę.
- Następnie dodać jogurty, wlać olej i wsypać budynie, zmiksować na wolnych obrotach.
- Z białek ubić pianę, dosypać drugą szklankę cukru i dodać do masy jogurtowej. Delikatni wymieszać.
Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blachy wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wylać masę jogurtową. - Ciasto piec w piekarniku nagrzałam do temperatury 180 stopni przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. - Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz