wtorek, 16 kwietnia 2019

Amoniaczek

Ciasto Amoniaczek pamiętam z dzieciństwa jak robiła go moja mama. Teraz ja go robię moim dzieciom bo które dziecko nie lubi galaretki? Ciasto jest z dodatkiem amoniaku ale nie jest on jakoś wyczuwalny chyba dzięki esencji arakowej, która daje ten specyficzny aromat. Ciasto pochodzi z dawnych książeczek wydawanych przez Poradnik Domowy. Pychotka11





 Składniki:
  • 6 jaj
  • 30 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka amoniaku spożywczego
  • pół kostki margaryny
  • galaretki (u mnie wiśniowa i agrestowa)
  • esencja arakowa
Sposób wykonania:
  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, partiami dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z amoniakiem.Utrzeć gładką masę.
  2. Margarynę utrzeć na puch i połączyć z masą. Pod koniec ucierania dodać kilka kropli esencji.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w temp. 180 st. do zarumienienia. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier do pieczenia. 
  4. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać galaretkę na pierwszą warstwę zimnego ciasta. Przykryć następnym ciastem i wylać kolejną galaretkę. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Ciasto można polać dowolną polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.



Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

A może wypróbujesz jakieś inne ciasto z galaretką?
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi
Galaretki z serkami
Galaretki z serkami
Kora orzechowa
Kora orzechowa
Ciasto meduza
Ciasto meduza
Sernik gotowany siostry Anastazji
Sernik gotowany siostry Anastazji
Kalejdoskop
Kalejdoskop
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i malinami
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i malinami
Wiśniowa pychotka
Wiśniowa pychotka
Shrek
Shrek
Bananowiec bez pieczenia
Bananowiec bez pieczenia

2 komentarze:

  1. Jaki wymiar blaszki? Ciasto mnie zaciekawiło muszę sprubować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amoniaczek robię na średniej blasze, takiej 20x25cm

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...