Składniki:
- biszkopt jasny z 3 jaj
- 2 duże paczki herbatników
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego
- 0,5-0,6l śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 torebka galaretki cytrynowej
- 1 kostka masła
- kawałek czekolady
- W 3/4 szklanki mleka rozpuść budynie. Resztę mleka zagotuj i do gotującego się mleka wlej wcześniej przygotowany rozmieszany budyń. Cały czas mieszając doprowadź budyń do wrzenia. Odstaw.
- Do gorącego budyniu wsyp galaretkę cytrynową. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Masło włóż do miski i rozmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce chłodny budyń nie przerywając miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki budyniu wszystko razem dokładnie zmiksuj.
- Dużą blachę wyłóż folią spożywczą a następnie połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż przygotowaną masę budyniową. Rozprowadź na całej powierzchni i przykryj warstwą herbatników.
- Przełóż ugotowane mleko skondensowane z puszki do miski. Miksuj je przez około 2-3 minut tak aby masa stała się bardziej płynna. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta i przykryj warstwą herbatników.
- Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody aby napęczniała następnie rozpuść w mikrofali albo gorącej kąpieli wodnej. Ostudź. Śmietanę kremówkę przelej do miski dodaj 5 łyżek cukru pudru i zimną żelatynę. Wszystko razem ubij na sztywną masę. Wyłóż ubitą śmietanę na ciasto.
- Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni a wierzch posyp startą na drobnych oczkach czekoladą.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń