piątek, 12 maja 2017

3 bit na biszkopcie z herbatnikami

Ciasto 3 bit to już chyba klasyka, która gościła niemal w każdym domu. Idealna na komunię, święta, urodziny i inne mniejsze i większe uroczystości. Szczerze polecam, ciasto mało pracochłonne a pyszne. Pychotka




Składniki:
  • biszkopt jasny z 3 jaj
+
  • 2 duże paczki herbatników
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego
  • 0,5-0,6l śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 torebka galaretki cytrynowej
  • 1 kostka masła
  • kawałek czekolady
Sposób wykonania:
  1. W 3/4 szklanki mleka rozpuść budynie. Resztę mleka zagotuj i do gotującego się mleka wlej wcześniej przygotowany rozmieszany budyń. Cały czas mieszając doprowadź budyń do wrzenia. Odstaw. 
  2. Do gorącego budyniu wsyp galaretkę cytrynową. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. 
  3. Masło włóż do miski i rozmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce chłodny budyń nie przerywając miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki budyniu wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  4. Dużą blachę wyłóż folią spożywczą a następnie połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż przygotowaną masę budyniową. Rozprowadź na całej powierzchni i przykryj warstwą herbatników.
  5. Przełóż ugotowane mleko skondensowane z puszki do miski. Miksuj je przez około 2-3 minut tak aby masa stała się bardziej płynna. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta i przykryj warstwą herbatników.
  6. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody aby napęczniała następnie rozpuść w mikrofali albo gorącej kąpieli wodnej. Ostudź. Śmietanę kremówkę przelej do miski dodaj 5 łyżek cukru pudru i zimną żelatynę. Wszystko razem ubij na sztywną masę. Wyłóż ubitą śmietanę na ciasto.
  7. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni a wierzch posyp startą na drobnych oczkach czekoladą.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...