Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka
- szklanka cukru
- Dodatkowo:
- 5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżek cukru
Sposób wykonania:
- Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną.
- Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek ze śmietaną i pozostałe składniki ciasta. Zagnieść.
- Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki o grubości ok. 2cm. Wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto.
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej piany. Wyłożyć na blachę.
- Ciasto piec w temp. 150 st. C przy włączonym termoobiegu aż beza lekko się zarumieni i będzie wysuszona.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Mmmm.rabarbar.pyszności))
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń