środa, 10 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Jak tylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy jest rabarbar tzw. malinowy o czerwonych łodygach bo mniej kwaśny, ale i ze zwykłego wyjdzie pyszne ciasto tylko rabarbar trzeba bardziej posłodzić. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodkością bezy - to jest to! 



Składniki:
Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1/2 margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • 5 łodyg rabarbaru 
  • 5 łyżek cukru

Sposób wykonania:
  1. Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną.
  2. Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek ze śmietaną i pozostałe składniki ciasta. Zagnieść.
  3. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki o grubości ok. 2cm. Wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto.
  5. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej piany. Wyłożyć na blachę.
  6. Ciasto piec w temp. 150 st. C przy włączonym termoobiegu aż beza lekko się zarumieni i będzie wysuszona.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...