Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 900 ml zielonego soku
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 660 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 zielone galaretki
- 250 ml gorącej wody
- 2 opakowania delicji
- 2 zielone galaretki np. agrestowe
- 500 ml gorącej wody
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 – 30 min. do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
- W 250 ml soku mieszamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje.
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia*. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
- Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody*, odstawiamy do wystudzenia, gdy będzie lekko tężała wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb
Robiłam dawno temu i bardzo mi smakowało to ciasto:) Twoje wygląda super :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto
OdpowiedzUsuń