poniedziałek, 29 maja 2017

Shrek

Jeżeli szukacie propozycji na dzień dziecka to niezawodne będzie ciasto Shrek. Nie za słodkie, orzeźwiające ciasto w kolorze jednego z ulubionych bajkowych bohaterów dzieci. Idealne na wszelkie przyjęcia, urodziny a także do niedzielnej kawki, bo dorośli pewnie też nie odmówią kawałka. Pychotka

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 900 ml zielonego soku
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
Masę śmietanowa:
  • 660 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 zielone galaretki
  • 250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji
  • 2 zielone galaretki np. agrestowe
  • 500 ml gorącej wody
Sposób wykonania:
  1.  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 – 30 min. do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
  2. W 250 ml soku mieszamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje.
  3. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia*. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. 
  4. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody*, odstawiamy do wystudzenia, gdy będzie lekko tężała wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
 *galaretki można wcześniej przygotować aby później za długo nie czekać

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb

1 komentarz:

  1. Robiłam dawno temu i bardzo mi smakowało to ciasto:) Twoje wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...