poniedziałek, 29 maja 2017

Shrek

Jeżeli szukacie propozycji na dzień dziecka to niezawodne będzie ciasto Shrek. Nie za słodkie, orzeźwiające ciasto w kolorze jednego z ulubionych bajkowych bohaterów dzieci. Idealne na wszelkie przyjęcia, urodziny a także do niedzielnej kawki, bo dorośli pewnie też nie odmówią kawałka. Pychotka

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 900 ml zielonego soku
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
Masę śmietanowa:
  • 660 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 zielone galaretki
  • 250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji
  • 2 zielone galaretki np. agrestowe
  • 500 ml gorącej wody
Sposób wykonania:
  1.  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 – 30 min. do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
  2. W 250 ml soku mieszamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje.
  3. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia*. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. 
  4. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody*, odstawiamy do wystudzenia, gdy będzie lekko tężała wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
 *galaretki można wcześniej przygotować aby później za długo nie czekać

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



 

1 komentarz:

  1. Robiłam dawno temu i bardzo mi smakowało to ciasto:) Twoje wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...