Składniki:
- 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (bez łodyg)
- 1 cytryna
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Sposób wykonania:
- Zebrane w suchy i słoneczny dzień główki kwiatów mlecza najpierw rozłóż, aby pozbyć się owadów.
- Po ok pół godzinie włóż je do garncka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj wyparzoną cytrynę pokrojoną na plastry i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 12 godzin.
- Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskasz konsystencję miodu.
- Taki gorący syrop od razu przelej do dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków.
- Wekuj słoiczki przez około 10-15 min w przykrytym garnku wyłożonym gazą lub ściereczką tak by woda sięgała do 3/4 wysokości słoiczków.
- Podajemy dziennie 1 łyżeczkę syropu dzieciom, 2-3 łyżeczki dorosłym.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Dzień dobry, ile taki syrop może leżeć i czy musi być w chłodnym, ciemnym miejscem?
OdpowiedzUsuń